Az a nép, mely megtagadja múltját, elveszíti létjogosultságát a jövő nemzeteinek sorában, aki pedig őseit tagadja meg, az elkótyavetyéli utódai tiszteletét!

 

Mondják:skanzen.szentendre.003.(2) A test és a lélek együtt lakozik, ha a ház az ember teste, akkor a kemence a lelke.

A kemence, a tűz otthona, mely gyengéden melengeti tested, ha nyúzottan az önmagát pusztító világból otthonodba térsz. Búvóhely ahol gyermekeid szenderegve tündérmeséket álmodnak. Ételeid benne készíted, mellyel családod táplálod.

dsc04903A kenyér mint Krisztus teste, a legszentebb és legfontosabb étel a falusi ember asztalánál. A házigazda kezében a késsel keresztet rajzol rá Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.  Vendégét leülteti asztalához jöjjön az bárhonnan, legyen az bárki fia és lakomára hívja.skanzen.szentendre.017

 

Kemence, melyet dolgos kéz tapasztott, verejtékes munkával napról-napra épített szent magyar földből, melyet ősei bíztak rá, hogy neked ember az otthon melegét nyújtsa s padkáján megpihenj!

Mert a múlt ott bujdosik az ódon házak között, valahol a füstös gerendák alatt, a szúette szuszékok mélyén a merítőkupában, a tálas mögött a sarokban, a kemence szunnyadó parazsában…

 

Adjon Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét!

 

Mikor kenyér a kezedbe,

Mindig én jussak eszedbe,

Akkor se más egyebekről,

Mint az igaz szeretetről!

(magyar népköltés)